VAR verdwijnt in 2016
- Posted by Houweling accountants
- On maart 15, 2016
De VAR gaat verdwijnen per 1 mei 2016. Opdrachtnemers kunnen dan geen VAR meer aanvragen. In plaats van een VAR kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers overeenkomsten gebruiken die door ons zijn opgesteld of beoordeeld. Daarmee hebben zij zekerheid over de voorgenomen arbeidsrelatie.
Geen VAR meer, wel beoordeelde overeenkomsten
In plaats van een VAR kunt u nu algemene modelovereenkomsten gebruiken. Of voorbeeldovereenkomsten, die zijn bedoeld voor specifieke beroepsgroepen en zijn opgesteld door de brancheorganisaties zelf. Kijk voor de gepubliceerde overeenkomsten bij: Algemene modelovereenkomsten en voorbeeldovereenkomsten.
Belangenorganisaties van opdrachtgevers en van opdrachtnemers, individuele opdrachtgevers of hun intermediairs en individuele opdrachtnemers kunnen ook overeenkomsten opstellen en aan ons voorleggen. Wij beoordelen deze overeenkomsten en geven vervolgens uitsluitsel of de opdrachtgever loonheffingen moet inhouden en betalen.
Implementatietermijn
Tot 1 mei 2017 geldt een implementatietermijn. Opdrachtgevers en opdrachtnemers hebben dan de tijd om zo nodig hun werkwijze aan te passen. In deze periode houden wij wel toezicht, maar vooral in de vorm van voorlichting over de nieuwe werkwijze en het bieden van een helpende hand. Er geldt wel een inspanningsverplichting. Dit betekent dat opdrachtgever en de opdrachtnemer ervoor moeten zorgen dat de arbeidsrelatie geen dienstbetrekking is. Tenminste: als beide partijen geen dienstbetrekking willen.
Keuzevrijheid
U bent niet verplicht een model- of voorbeeldovereenkomst te gebruiken. Het voordeel van een overeenkomst die door ons is opgesteld of beoordeeld, is dat de opdrachtgever vooraf zekerheid heeft dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen.
Als u geen gebruik maakt van model- of voorbeeldovereenkomsten, dan moet de opdrachtgever zelf bepalen of hij wel of geen loonheffingen moet betalen. Welke bepalingen daarbij een rol spelen, leest u bij Uw overeenkomst: wel of geen dienstbetrekking.
Wat betekent dit voor opdrachtgevers en opdrachtnemers?
Wordt er gewerkt volgens een overeenkomst die door ons is opgesteld of beoordeeld, dan heeft de opdrachtgever vooraf zekerheid dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen. De opdrachtnemer is dan niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen (WW, ZW en WIA). Hij krijgt dus geen uitkering als hij werkloos, ziek of arbeidsongeschikt wordt.
De beoordeling van de overeenkomsten zegt niets over hoe wij de inkomsten van de opdrachtnemer zien. Pas bij het beoordelen van zijn aangifte inkomstenbelasting bepalen wij of wij zijn inkomsten zien als winst uit onderneming of als resultaat uit overige werkzaamheden. Werken volgens een overeenkomst die door ons is opgesteld of beoordeeld, zegt dus alleen iets over de loonheffingen en niets over het ondernemerschap van de opdrachtnemer.
Als de manier van werken verandert
Als blijkt dat de manier van werken niet volgens de overeenkomst gaat en dat er toch sprake is van een dienstbetrekking, moet de opdrachtgever alsnog loonheffingen inhouden en betalen. De opdrachtnemer is in dat geval wel verzekerd voor de werknemersverzekeringen.