Kleine spaartegoeden minder belasting
- Posted by Houweling accountants
- On september 15, 2015
Mensen met kleine spaartegoeden worden straks minder belast over dat spaargeld. Mensen met spaargeld of vermogens boven de ton worden daarover juist zwaarder belast. Ook mag straks aan iedereen een hoger bedrag belastingvrij worden geschonken. VVD en PvdA hebben daarover een akkoord bereikt.
Haagse bronnen bevestigden vrijdag berichten daarover van het Financieele Dagblad en RTL Z. De fiscus heft nu over gespaard geld vanaf 21.000 tot een ton een vermogensrendementsheffing van 4 procent. Dat gebeurt straks pas vanaf 25.000 euro en zal bovendien omlaag gaan naar 2,9 procent.
Boven de 100.000 tot een miljoen euro wordt de heffing verhoogd naar 4,7 procent. Boven de miljoen wordt de rendementsheffing 5,5 procent. Bij de rijken gaat het vaak niet alleen om spaargeld, maar ook om aandelen of obligaties.
De belasting vindt plaats in schijven. Voor zeker 3 miljoen van de 3,3 miljoen mensen die vermogensbelasting betalen, zal de regeling gunstig uitpakken. De maatregel zou in 2017 moeten ingaan.
In datzelfde jaar wordt ook het belastingvrij schenken verhoogd van 52.000 naar 100.000 euro. Er zijn wel twee voorwaarden: de ontvanger moet jonger zijn dan veertig en het geld moet worden gebruikt voor de aankoop van een woning of aflossing van de hypotheek. De huidige regelgeving laat alleen belastingvrij schenken aan eigen kinderen toe.
Om de woningmarkt te stimuleren heeft het kabinet het eerder tijdelijk mogelijk gemaakt om maximaal een ton belastingvrij te schenken aan familie of vrienden voor de aankoop of verbouw van een huis. Die maatregel gold tussen 1 oktober 2013 tot eind 2014.
Volgens vergelijkingssite Spaarrente.nl leveren spaarders bij de nieuwe plannen nog steeds fors in. “Dat het kabinet nu een plan heeft om het fictieve rendement te verlagen is voor de spaarder wel een kleine verbetering, maar nog steeds een schrale troost”, meent Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl.
Omdat de spaarrentes al jaren aan het dalen zijn en inmiddels al fors lager liggen dan 2,9 procent, kost sparen bij de nieuwe plannen nog steeds geld. “Als je spaart bij de grootbanken, betaal je nog steeds 97 tot 109 procent van het rendement over je vermogen aan de fiscus.”